Phuket Dykplatser Thailand

Hajar, sjöhästar, stingrockor, sargassoulk, vrak, stora "sea fans"... Dessa och mycket mer kan du få beundra runtom de lokala reven i Phuket, Thailand.

King Cruiser Vrak

The King Cruiser sinking

På ca 29 kilometers avstånd ifrån Phuket, är detta ett superbt vrakdyk på en gammal bilfärja som förliste i maj 1997. King Cruiser brukade resa mellan Phuket och Phi Phi, men användes huvudsakligen för att transportera passagerare och varor, inte bilar, eftersom bilar inte är tillåtna på Phi Phi ö. På den ödesfulla dagen körde kaptenen, som har seglat denna sträcka många gånger innan, på en undervattensklippa kallas Anemone Reef, vilket gjorde ett stort hål på fartyget. Efter att ha kört ytterligare 800 meter, stängde kaptenen av motorn och båten sakta sjönk.

Just då fanns det många andra båtar i närheten så alla passagerare och personal, nästan 600 pers, lyckades undkomma. Det finns gott om teorier kring varför olyckan hände. Allt från möjligt försäkringsbedrägeri till en senare teori om att de lokala dykföretagen betalade kaptenen för att sänka fartyget, eftersom fram till dess fanns det inga vrak att dyka runtom Phuket. Tro inte på allt du läser eller hör!

The King Cruiser sinking

Oavsett vad den riktiga orsaken var, har Phuket nu fått en fantastisk ny dykplats. Självaste vraket är ca 80 meters lång och 25 meters bredd, står upprätt på havsbotten på max djupet ca 32 meter. Största delen av övre däck har nu kollapsat ner till bildäcket. Det finns många intressanta ställen att besöka bland annat toaletterna, den gamla VIP/bio område och styrhytten. Den grundaste delen av vraket ligger på ca 13 meters djup. Där finner du rester av den originella masten.

Förutom självaste vraket, finns det massvis av växande koraller och gott om fiskar. Små "fans" och mjuka koraller kan du hitta växande längs vrakets sidor och topp. Taggmakrillstim är ofta sedda cirkulerandes ovanför styrhytten och dyker ned efter sina byten. Stora stim av snappare hänger omkring bildäckets ingång och längs över däckets kvarlevor plus massor av lejonfiskar som syns till här och där runtom vraket. Som om det inte skulle vara nog finns det också en chans att träffa på leopard- och bambuhajar, stora barrakudor och till och med sköldpaddor!

Detta är mycket mer än bara ett vrak!

Koh Doc Mai

Ornate ghost pipefish at Koh Doc Mai

Ligger ca 16 km från Phuket. Koh Doc Mai betyder "Blomster Ö" på thailändska. När du först får se ön, kan du undra varifrån namnet uppkom, eftersom det inte finns blommor på denna kalkstenskobbe endast massor av grönska. Teorin är att ön är döpt efter alla de vackra "blommorna" som finns på ön... under vattenyta.

Koh Doc Mai är ett väggdyk. Ön dalar rakt ned från ytan till botten. Där väggen möter botten varierar i djup från ca 16 meter till så djupt som 30 meter på vissa ställen. Bort ifrån ön finns det inte så mycket att se utom ett fåtal små korallrev och massor av sand!

Frog fish at Koh Doc Mai, Phuket

Självaste vägget är oerhört vackert, övertäckt med mycket färggranna mjuka koraller, stora svampdjur och ett stort olika antal "fans". Vissa av de stora "Gorgonian fans" kan bli så stora som 2 meter! Lika väl som denna överväldiga undervattens vy, är dykplatsen fulla med intressanta och underliga varelser bland annat sjöhästar, sargassoulk, ett stort varierande antal räkor, fantastiska färgglada nakensnäckor och alla möjliga storlekar och typer muränor.

Titta bort ifrån väggen ut i det blå och du kan få se stora stim av barrakudor, snappare och bläckfisk. Tonfisk och taggmakrill kan också bli sedda simmande förbi utan ansträngningar. Titta upp mot ytan för att få se "crocodile needlefish" hänger strax under ytan, ibland mer än en meter stora. Också finns det de vanliga revfiskarna: papegojfisk, lejonfisk, blåsfisk, trumpetfisk osv.

En oförglömlig dykplats med ett stort antal olika saker att se!

Racha Yai Ö

Giant pufferfish at Bungalow Bay, Racha Yai island in Phuket

Befinner sig ca 22 km från Phuket, är Koh Racha Yai en drömbild på en tropisk ö med strålande dykplatser runtom dess utsträckning. Det kristallklara vattnet, snövita stränder och lustfyllda grönska växter, gör att du verkligen känner att du är i ett tropiskt paradis. Dykningen är lättsam och enkel med mycket bra sikt. På västsida finns det två buktområde, Bungalow Bay och Siam Bay. På östsida finns det 5 små bukter kallas bay 1 till 5 i ordningsföljd.

Hawksbill turtle at Racha Yai island in Phuket, Thailand

I Bungalow Bay och Siam Bay består reven mest av hårda koraller sluttande lätt från båda sidor av bukten mot mitten. Djupen varierar från så lite som 2 meter till max ca 25 meter. På östsida av ön, sluttar de hårda korallreven lätt utifrån bukterna och bortifrån ön, börjar från 1 meters djup ner till 25 meter.

Bokning

För bokning eller mer info fyll i formuläret för informationsförfrågan.

Sista-minuten Liveaboards

Thailand liveaboard

Upp till

40% rabatt


Rabatt på dykkurser

PADI student

Boka online,

upp till

20% rabatt


Hyr utrustning

Equipment rental discount

Flerdagars hyra,

upp till

20% rabatt


Rabatt på Liveaboards

Whale shark

Boka i förväg,

upp till

15% rabatt


Liveaboards 2017/18

Manta ray

Priser och schema

för 2017/2018