Kata Beach Phuket

Scuba Dykning Phuket

Sharkey's Nursery

På norra ändan of Kata Beach, hittar du ett sött litet rev som vi kallar Sharkey's Nursery. Det är Phukets bästa stranddyk. Beroende på tidvattnet börjar revet på 2 meter djup och löper vid sidan av udden mellan stranden och ön, Koh Pu. Sedan går revet västerut mot ön ner till cirka 10 meter djup. Sträcker sig söderut av revet är ett stort sand området med några småa koraller och stora ihåliga betong kuber för att hjälpa revet att expandera.

För att nå revet, måste du både simma och vada ut genom det grunda vattnet på ca 50 meter sträcka. På vägen ut till revet är det alltid värt att ta på dykmask och snorkel och se dig omkring, eftersom du kanske se blåsfiskar, pipfiskar och ibland även sjöhäst (dock ganska sällsynt). När du har kommit fram är det en kort sträcka ner till botten och börjar dyket.

Marine Life

Även om det finns ett ganska stort hårdkorallområde, är det bästa sättet att dyka att följa revet och hålla koraller åt höger (norr) och sanden till vänster (söder). Korallrevet är en blandning av olika typer hårdkoraller och enstaka havsanemoner utspridda här och där. På revet förväntar dig att se färgglada papegojfisk, trumpetfisk, drakfisk, olika typer av blåsfisk, snapper fiskstim och ibland barracudafiskar. I allmänhet är fiskarna här unga fiskar, därför kallar vi det "Sharkey's Nursery".

På väg tillbaka mot utgångspunkten, är det värt att simma över sanden. Du kan få se så mycket på botten. Vi hittar ofta stingrockor, kirurgfiskar och bläckfiskar ibland t.o.m. härmande bläckfisken (allmänt sett endast på nattdyk). Massor av småa varelser, som kantnålsfiskar, spökkantnålar och nakensnäckor, kan ses av dem med utmärkt syn.

Allmänna Förhållanden

Under sex månader om året (maj till oktober) blåser den västra monsunvinden och stranden blir till ett surfaområde. Vågorna gör sikten under vattenytan nästan obefintlig. Det är därför vi dyker endast mellan oktober och slutet av april. Under den perioden finns det nästan inga vågor, vilket gör bukten till ett trevligt lugnt område för dykning. Sikten varierar från några meter upp till 15 meter med i genomsnitt 10 meter. Även i låg sikt, finns det alltid mycket att se.

Nattdyk Phuket

Kata Beach är det enda ställe i Phuket vi gör nattdyk på. Fiskarna som är aktiva under dagen sover och nattligt havsliv kan ses. Av dessa finns bland annat olika typer av räkor och krabbor plus drakfisk som gillar att jaga när det blir mörkt. Med enkla förhållanden och knappt ström, gör den här platsen till en bra nattdyk.

Bokningar

För bokning eller mer info fyll i formuläret för informationsförfrågan.