Phi Phi Dykplatser

Scuba Dykning Phi Phi

Phi Phis bästa dykplatser

Phi Phi öarna ligger cirka 40 km från Phuket i Krabi provinsen. Själv består Phi Phi av två huvudöar, Phi Phi Don och Phi Phi Ley. Dessa fantastiska kalkstenformationer, stiger upp från ett kristallblått hav, anses vara bland de vackraste platserna i världen. Phi Phi Don är den bebodda ön med affärer full av turistsouvenirer, plus många hotell och bungalows. Phi Phi Ley är obebodd utom en liten rangers park och det är där du kan hitta Maya Bay, ett pittoreskt område gjort känd av filmen "The Beach".

Strax söder om Phi Phi Ley finns två små kalkstenformationer, Koh Bida Nai och Koh Bida Nok. Här hittar du de två bästa dykplatserna i Phi Phi. På thailändska betyder det innre Bida ö och yttre Bida ö. Dessa dykplatser är perfekta för djupdyk, väggdyk och strömdyk och passar alla nivåer av dykare från nybörjare till erfarna proffs.

Koh Bida Nok

Denna lilla ö har ett intressant utbud av topografi och marint liv. Norra och nordvästra områden är djupaste med vertikala väggar som når ner till 30 meter. Dessa väggar ser helt fantastiska ut med vackra färgade mjuka koraller och hornkoraller. Östsidan består av ett överhäng till ca 8 meter djupt sedan sluttar revet försiktigt bort från ön till 20 meter och mer. Detta är ett bra ställe att leta efter svartfenad revhajar i de grunda områden. Du kan också hitta mycket stora Gorgonian hornkoraller, varav en är nära 3 meter hög!

På sydvästra hörnet ligger stora stenar vid sidan om ön och sprids över sanden något ifrån ön. Där finns ett stort utbud av både hårda och mjuka koraller plus fler hornkoraller. De grunda områdena är ett bra ställe för att se hummer som gömmer sig i skrevor.

På södra änden ligger en liten vik som börjar på ca 2 meters djupt. Sköldpaddor besöker ofta de grunda områdena där finns också allas favorit fisk "Nemo" också känd som clownfisk eller anemonfisk. Sträcker sig ut från södra änden är en undervattens bergsrygg kallas för "fingerrev". Från ca 5 meter djup faller det så småningom så långt ner som 30 meter. Titta ut i det blå eftersom en eller två valhajar simmar ibland förbi här!

Koh Bida Nai

Koh Bida Nai ser ut som en älva stövel på ytan och har många överraskningar. De norra och västra sidorna har väggar som faller ner till mer än 20 meter djup men med väldigt olika koralltillväxt än Koh Bida Nok. Det finns ett antal olika typer av hornkoraller som är väl värda en extra titt för dem med skarp syn och leta efter både sjöhästar och sargassoulk!

Öns östra sidan går rakt ner till cirka 5 - 8 meter och sedan sluttar långsamt ner mot sandbotten. På sydöstra änden finns också ett vackert område som är en bit bort ifrån huvudrevet, "Fantasy Reef", och det lever verkligen upp till sitt namn. Förutom ett överflöd av koraller finns också många stora stim av fisk bl a barrakuda, taggmakrill och snappare. Det här är ett bra ställe att stanna upp och titta på allt som pågår runt omkring.

På södra änden finns en korallgård som börjar på 5 meter djup. Sök efter bläckfisk, stingrockor i sanden, havsormar och ibland svartfenad revhajar i de grunda områden. Det finns också en vacker igenomsimning ofta täckt med glasfisk som vänligen flyttar undan när du simmar igenom.

Andra platser

Phi Phi har många dykplatser som kan besökas, nästan för många att nämna. Några av de vanliga platserna är följande:

  • Turtle Rock - Ett bra ställe att möta hawksbillsköldpaddor.
  • Palong Bay - Känd för svartfenad revhajar.
  • Garang Haeng - En kupolformad undervattensstruktur täckt av havsanemoner och bra för sebrahaj observationer.
  • Hin Bida - En kupolformad undervattensklippa täckt av mjuka koraller och bra för sebrahaj observationer.
  • Hin Dot - En grupp små, branta spetsig bergstopp undervatten med stora stim av snappare.
  • Maya Wall - En väggdyk med ett flertal hornkoraller och mjuka koraller, och bra för sköldpaddor.