Före varje dyk läser du det tillämpade kapitlet i ”Adventures in Diving” manualen, går igenom en kunskaps kontroll i boken och diskuterar det med din privata instruktör. Därefter är det dags för själva dyket där du får fullfölja vissa uppgifter beroende på vilket äventyrs dyk du gör. Detaljer om varje dyk följer här nedanför.
Som Open Water dykare är du begränsad till ett rekommenderat max djup på 18 meter. Det är för din egen säkerhet och på grund av att dyka djupare är mer riskabelt på många sätt OM du inte följer reglerna. Meningen med detta dyk är att understryka reglerna och få mer erfarenhet om skillnaden mellan att dyka på 18 meters djup och 30 meter. När du har nått den djupaste delen av dyket kommer du att få utföra ett par mentala övningar som du senare ska repetera på ytan. Vi tar tiden på alla övningar och syftet med detta är att visa dig hur du påverkas av djup.
Det finns många suveräna saker du kan göra under ett dyk men att göra ett dyk med en Undervattens Scooter måste vara ett utav det roligaste! Du kan leka James Bond eller bara ha ett avkopplande dyk och inte behöva ta ett enda fen tag. När du lärt dig hur scootern fungerar är det bara ge sig iväg på en riktigt rolig dykupplevelse. Vänligen notera att där tillkommer en kostnad för hyra av scooter – 1,000 baht per person.
Under din Open Water kurs använde du Recreation Dive Planner tabell för att planera ditt dyk. Om du väljer detta dyk kommer du att få lära dig att planera ditt dyk efter ett RPD hjul. Med hjulet kan du planera multi-level dykning mycket mer exakt än vad du kan med den vanliga dyktabellen (Recreation Dive Planer) . Du får också lära dig att dyka med en dykdator som är det mest exakta sättet att kolla hur länge och hur djupt du får göra ditt dyk.
Att dyka på natten är en helt annorlunda undervattens upplevelse än att dyka på dagen. När du inte kan se längre än där ljuset från din undervattens lampa slutar kan du få en spöklig känsla men samtidigt väldigt fascinerande. Natten lockar fram ett lite annat marint liv än vad du kan se på dagen, speciellt krabbor, räkor, hummer och andra kräftdjur. Ljus strålen från din lampa gör även så att man ser det marina livets och korallrevens färger utan att de reduceras på grund av djupet. Under ditt nattdyk får du lära dig hur man kommunicerar i mörkret med hjälp av din lampa och hur man använder en kompass i mörkret.
Öva sin förmåga att kunna kontrollera sin flytkraft är underskattat bland dykare som bara vill vara under vatten och titta på saker och ting. Men som att öva din färdighet i vilken annan sport som helst kan du få ut mer av den och ha mycket roligare. Varför inte lära sig ”stå på huvudet” under vattnet! Vad du än gör kommer du att märka hur mycket bättre du blivit på att kontrollera din flytkraft efter denna kurs.
Med alla dessa underbara saker att titta på kan det vara kul ta lite bilder som minne. Men det är inte så lätt som det kan verka. Det första du ska tänka på innan du ens tar upp kameran är din flytkraft, så det rekommenderas att du tar Peak Performance Bouancy dyket förre undervattens fotograferingen. Du får börja med att lära dig hur kameran och undervattenshuset fungerar. Det är nästan det viktigaste momenten så att man slipper att få kameran förstörd av vatten. Sen får du lära dig hur man använder blixten under vattnet och hur man fokuserar på det föremålet man vill fota. Efter dyket går vi igenom alla bilder du tagit och diskuterar. Vänligen notera att där tillkommer en kostnad för hyra av camera – 800 baht per person.
Undervattensvärlden är en fantastisk plats, fylld med ett mycket varierande marint liv och ”landskap”. Under detta dyket får du bekanta dig med havets eko system och skillnaden mellan den och eko systemet på land. Du får lära dig hur man kan njuta av denna underbara natur på ett ansvarsfullt sätt så att de kommande generationerna kan få njuta av samma saker. Du får också lära dig skillnaden mellan ryggrads, ryggradslösa djur och växter.
På din Open Water kurs fick du antagligen lära dig den enklaste formen av kompass navigering där du simmar rakt fram och sedan vänder dig 180 grader och simmar tillbaka. På Navigations dyket får du lära dig flera olika navigerings sätt. Du får bland annat lära dig hur man räknar ut avstånd med hjälp av dina fen tag och hur man navigerar i en fyrkant med hjälp av en kompass. Till slut går vi igenom ”naturlig navigering”, hur man hittar sin väg med hjälp av landmärken under vattnet. Denna metod använder många dykguider sig av och kommer att hjälpa dig och förstå hur lätt dom hittar tillbaka till start punkt.
Många dykare är fascinerade av vrakdykning och det är inte så konstigt. Vrak kan ofta vara lite spökliga platser som kan ge dig en nervös men spännande känsla. Vrak blir efter en tid ett nytt hem och lekplats för många marina arter. I Phuket ligger ett fantastiskt vrak perfekt för att dyka på som heter King Cruiser. Där gör vi vårt vrakdyk. Vraket är fyllt med alla typer av vackra fiskar. Innan dyket diskuterar vi olika navigerings metoder och under dyket får du i uppgift att hitta tillbaka till start punkten med hjälp av naturlig navigering. Här kommer dina kunskaper från navigations dyket till pass.